CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, February 17, 2011

Everything happen,mesti ade hikmahnye.=)


Hello,assallamualaikum,=)
just nak share kat korunk about this..
larangan bercinta sebelum nikah.
ny aku google,then ak jumpa..just copy paste je.nk share ngan korunk2.hee~


LARANGAN BERCINTA SEBELUM NIKAH


“Tidak ada yang lebih patut bagi dua orang yang saling mencintai KECUALI NIKAH.” (Hadith Riwayat Ibnu Majah)

Oleh itu, mungkin ini bisa menjadi motivasi dan ransangan buat sahabat-sahabat yang teringin bercouple ,mahupun sudah bercouple. Kalau cinta itu terjalin antara lelaki dan perempuan yang belum diikat oleh tali perkahwinan, maka mereka tidak perlu berjumpa, bercanda atau memerlukan apa saja ‘medium’ yang bertentangan dengan kehendak Allah.

Cinta mereka tidak akan dikotori oleh luapan nafsu yang melanggar syariat. Sebaiknya cinta itu bertaut pada rasa yang suci. Ingin sama-sama berganding bahu, bersatu rasa, untuk mentaati Allah s.w.t. Walaupun kadangkala antara mereka tidak pernah kenal atau baru berkenalan, tapi hati mereka sudah rasa sayang dan kasih. Masing-masing memendam rasa.

Menunggu saat bahagia sambil gigih melaksanakan tanggung-jawab masing-masing. Tidak ada unsur ‘mabuk’ cinta yang mengkhayalkan. Atau pembaziran masa tanpa arah tujuan. Atau ada air mata yang dialirkan sebab-sebab yang murahan.Tidak payah bersentuhan tangan, kerana mereka sudah bersentuhan hati. Tidak payah berbalas kerlingan mata kerana mereka sudah pun berbalas-balas doa. Kalau cinta ini terjalin antara suami isteri, maka isteri akan meletak seluruh ketaatan kepada suami kerana cintanya kepada suami datang dari cintanya kepada Allah s.w.t..


Hmm.bile aku bace artikel tajuk ny,rase mcm menyesl pulak berkapel sblum nikah..tp aku tahu,ramai da sekarang yg couple sebelum nikah ny,,its normal maybe..ak pon sme jugak..huhu..tpi kn,walaupn kite ade couple,kita pon kena la jage batas2 kn..bole je nk kapel,mcm dalam ayat ny;

"Kalau cinta itu terjalin antara lelaki dan perempuan yang belum diikat oleh tali perkahwinan, maka mereka tidak perlu berjumpa, bercanda atau memerlukan apa saja ‘medium’ yang bertentangan dengan kehendak Allah"


yeah,dan aku bersyukur sgt bile berjauhan dgn si dye=)
bagus jugak my parents larang kteorg berjumpe,ade hikmahnye..
my parents larang sbb nk suruh dye hbiskn blaja dulu,same goes as me..then,after finish studying,baru jumpe=))
at that time,aku nak terus nikah ngan dye.ahah
so,dapat elakkn diri aku drpd maksiat.hee=))
semoga Allah merahmati dan merestui hubungan aku dgn dye.amin!=D

jom,feel lagu ny,=)




Trully by:zetty comel.HAHA

2 comments:

d Leeya

wei ko msg dye ckp syg2 pun dah dosa gak .....
ape arh ko nie.....

zetty

aku tau.but now,ak cube nak berubah.=)
aku tau,aku banyak dosa.but aku still try nk berubah.
doakan aku.=)

Post a Comment